фасадни профили
фасадни профили
Из Летописната книга на село Кичево
Предговор

Да се извади от мрака на миналото и напише летописна книга на с. Кичево е задача доста трудна и отговорна. И ако трябва да отговоря защо се залових  такава извън силите ми задача, то е защото досега никой не е сторил това. Тя не представлява пълна история, а само едно изследване върху отделни сфери от живота и бита на населението.

Историята на едно село, като всяка друга история трябва да се гради само въз основа на строго установени истини, извлечени от документи, паметници на веществената култура и бита. Но за съжаление, тъкмо най важното е и най-оскъдно. Независимо от всичко, взех перото с желание да опазим и малкото останало от миналото на  нашия роден край, незагаснало от дългия низ на изминалите години. Пред нас си отиват един по един 85-90 годишни старци. Под напора на съвременния ритъм гаснат спомени, предания и легенди. Това ме накара в срещи и беседи с възрастни хора да се заровя в техните спомени, да диря предания, легенди и преживявания. Събраното подредих и записах в настоящата летописна книга на селото.

Ще бъда доволна и благодарна на всички ония, които от любознателност или задължения прочетат тази книга и намерят неверни данни или празноти, от все сърце желая да изправят и попълнят пропуснатото, защото и едното и другото не е по силите на един човек.

Стоянка Събева - чит. секретар
с. Кичево